INVATAMANT PREUNIVERSITAR : Desi legea este valabila de la 1 septembrie

 

Dascalii din mediul rural nu si-au primit sporul de izolare

 

Copiii din satele romanesti trebuie, in majoritatea cazurilor, sa strabata zilnic cativa kilometri pana si de la scoala. Cei mai isteti trebuie sa stea la gazde patru ani ca sa termine un liceu la oras. Dupa 12 ani de scoala, cativa dintre ei hotarasc sa urmeze o facultate, pentru ca, la randul lor, sa faca din copiii de la sate oameni cu carte. Si, de data aceasta in postura de dascali, ei strabat din nou kilometri prin ninsoare sau ploaie ca sa ajunga la scoala. Odata intorsi in sat sau in catun, ei pierd contactul cu lumea civilizata. Nu mai danseaza. Uita ce inseamna ciorapul sau cravata de matase.

 

Prevederile legale au hibe

 

Potrivit Statutului Personalului Didactic, in vigoare de la 1 septembrie 1997, personalul calificat care are resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in localitati izolate primeste o indemnizatie de 5-80 la suta din salariul de baza al functiei didactice indeplinite, in raport cu zona geografica respectiva. Diferentierea pe zone si localitati se aproba prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale.

 

Doar in cazul in care nou-numitul ministru va accelera acest proces, personalul didactic din mediul rural va primi acesti bani pana la sfarsitul anului, deci cu o intarziere de 4 luni. Nu exista insa nici o garantie, pentru ca abia zilele trecute s-a incheiat procesul de listare a localitatilor pe patru grade de dificultate.

 

Prevederea legii are doua hibe: o data, pentru ca stabileste ca doar personalul didactic calificat va primi indemnizatia si a doua oara - pentru ca se refera la persoanele care au locuinta sau resedinta in mediul rural. Ramane de stabilit ce vor face persoanele necalificate (circa 30.000). De asemenea, se pune intrebarea de ce sa primeasca indemnizatie un profesor care locuieste la Snagov, dar preda in Bucuresti?

 

In mediul rural lucreaza 40 la suta dintre dascali

 

Saptamana trecuta, specialistii Ministerului Educatiei Nationale au reusit sa identifice cele aproximativ 10.000 de localitati din mediul rural unde exista unitati de invatamant preuniversitar. Cele mai multe localitati care se afla in conditii de izolare si cu dificultate de profesare a meseriei sunt in judetele Hunedoara, Maramures, Vaslui, Mures, Suceava, Alba, Arad, Buzau, Timis s.a. Cu cele mai putine localitati sunt judetele Satu Mare si Ilfov. Aceasta estimare cantitativa nu reflecta insa greutatile cu care se lupta cei din judetul Tulcea sau cei din Muntii Apuseni, unde iarna izoleaza pur si simplu casele.

 

In mediul rural lucreaza 97.715 de cadre didactice, in 20.933 unitati de invatamant: gradinite, scoli generale, gimnaziu, licee, scoli profesionale si de meserii, case de copii si scoli speciale pentru deficienti. Cu alte cuvinte, aproape 40 la suta dintre cadre lucreaza in mediul rural.

 

"Legiuitorul a dorit sa reaseze dascalul in statutul social. Din graba, a rezultat o lege cu multe ambiguitati, inclusiv faptul ca se acorda spor pentru mediu rural doar celor calificati si celor care locuiesc, nu celor care functioneaza, in mediul rural", ne-a declarat Mihai Voinescu, sef Serviciu Salarizare din MEN.

 

Probabil ca legiuitorul s-a gandit nu numai la repunerea in statutul sau social a dascalului de la tara. Dar a stiut ca, din cauza transportului anevoios, painea si celelalte bunuri de consum costa dublu?

 

Un salariu mediu al unui profesor de gr. II, cu o vechime de 20 de ani, este de 664.000 lei, la care ar trebui sa se adauge sporurile acordate prin Statutul Personalului Didactic. Cu multa greutate, dupa ce sindicatele au protestat vehement, iar cei indreptatiti au iesit in strada pe o vreme cainoasa, s-au transmis ordinele in teritoriu. Dar ordinele s-au oprit la inspectoratele scolare, unde tocmai aveau loc examenele pentru ocuparea posturilor. Si acestia contestati, noii inspectori au intrat "in paine" abia la inceputul lunii decembrie. Ultimii care isi vor primi drepturile salariale vor fi cei din mediul rural.

 

Oare nici un parlamentar, nici un guvernant nu s-a nascut la sat?

 

Marina Dohi

"România Libera"

Sommaire presse