Andrei Marga doreste realizarea, in cel mai scurt timp, a unei reforme de fond in domeniul invatamintului

 

"Imi voi pune priceperea si energiile in vederea realizarii obiectivelor propuse in programul de guvernare", a declarat, simbata, la Cluj-Napoca, in prima sa conferinta de presa, noul ministru al Educatiei Nationale, Andrei Marga. El spune ca obiectivul primordial al ministerului pe care il reprezinta este realizarea unei reforme de fond, in cel mai scurt timp, in domeniul invatamintului. "Ca o prima directie, grupuri specializate vor lucra la regindirea planurilor de invatamint ale scolilor, liceelor si universitatilor, care sint excesiv de incarcate si au un continut greoi", a precizat Andrei Marga.

 

Alaturi de aceste masuri, ministrul Educatiei Nationale afirma ca va fi schimbat cit de curind managementul sistemului de invatamint si vor fi realizate urgent o serie de conexiuni internationale cu institutii de profil, in vederea finantarii unor programe de modernizare a invatamintului rominesc. "Agenda pe care o avem acum in fata este intimidant de coplesitoare", a recunoscut Andrei Marga, precizind insa ca Ministerul Educatiei Nationale va incerca solutionarea in cel mai scurt timp a problemelor cu care se confrunta sistemul educatiei nationale, inclusiv clarificarea importantei pe care examenul de bacalaureat il va avea in vederea admiterii in universitati.

 

"Vom sprijini admiterea pe baza bac-ului, dar vom lasa la latitudinea consiliilor profesorale din facultati stabilirea formei exacte a admiterii in aceste institutii", a precizat Andrei Marga. El doreste, de asemenea, cresterea radicala in cursul urmatorilor ani a efectivului de studenti, cifra exacta a acestora urmind a fi stabilita direct de catre diferitele facultati si nu, arbitrar, de catre conducerea ministerului. Ministrul Educatiei Nationale propune, pe de alta parte, "prelungirea listei de locuri finantate de la buget cu un anumit numar bazat pe taxe finantate voluntar".

 

Andrei Marga este de parere ca aceasta masura ar veni nu numai in intimpinarea respectarii dreptului tineretului de a studia, dar ar si suplimenta consistent resursele financiare ale universitatilor.

Dragos C. POPA

“Stirea ” (Cluj-Napoca)

Sommaire presse